Smear Testi
Papanicolau smear ( smear testi, pap smear, simir testi ) olarak da adlandırılır. Smear testi 18 yaşından sonra çoğu kadından istenen bir testtir. Smear testi rahim ağzı kanseri için bir tarama testidir.
Smear Testi Nedir?
Smear testi, rahim ağzını kontrol etmek, enfeksiyon ya da kanser – kanser öncüsü gibi yaşanabilecek durumları kontrol etmek amacı ile kadınlara yapılan rahim ağzı tarama testidir.
Smear testi rahim ağzında anormal hücreleri tespit ederek erken müdahale edilmesini sağlar. Rutin olarak yapılan smear testi ile anormal olan hücrelerin yerleşmesine engel olunmuş olur. Rahim ağzı kanserine yol açan ( HPV ) virüsü cinsel yolla kişiye geçer. HPV virüsü bazı kadınlara kendiliğinden kaybolur, bazı kadınlarda ise hücrelerde değişikliğe neden olur. Bu enfeksiyonlar smear testi ile tespit edilebilir.
Smear Testi Nasıl Yapılır?
Smear testi hızlı ve kolay yapılan bir testtir. Smear testinin yapılması neredeyse 1 dakikadan az zaman alır. Kadın muayene masasına yatırılır ve vajinaya spekulum takılarak açılması sağlanır. Serviks çıplak gözle görülür.
Smear fırçası ya da başka bir alet ile rahim ağzından hücre alınır. Alınan bu hücreler cam üzerine ince şekilde yayılır ve sabitlenir. Bu işlem yapıldıktan sonra cam kap özel bir saklama kabı içine konularak patolojiye gönderilir. Sonuçlar genel olarak bulunulan yerin yoğunluğuna göre 2 – 6 gün arasında çıkar.
Smear Testi Kimlere Yapılır?
Rahim ağzı kanserine ülkemizde sık rastlanması nedeni ile bütün kadınların smear testi yaptırması gerekmektedir. Tabi ki kişiden kişiye smear tarama süresi farklılık gösterebilir.
• Smear testi taraması 21 yaşından itibaren yapılabilir. 21 yaşından önce kadın cinsel ilişkiye girmiş olsa bile smear testi yaptırmamalıdır.
• 21 – 30 yaş arasında olan kadınların her 3 yılda bir smear testi yaptırması gerekmektedir.
• 30 yaşından sonra kadınlarda her 5 yılda bir smear testi ve HPV testi birlikte yapılır. Eğer HPV testi yaptırılamıyorsa her 3 yılda bir mutlaka smear testi yaptırılmalıdır.
• 30 yaşından küçük kişilere HPV testi yapılması önerilmez.
• HIV enfeksiyonu olanlarda, bağışıklık sistemi yavaş olanlarda ve buna benzer daha önce rahatsızlık geçirmiş ve rahim ağzı kanseri tehlikesi olanlarda smear testi süresi farklıdır.
Smear Testi Taraması Yapılmadan Önce Dikkat edilmesi Gerekenler?
• Smear alınmasından önce 2 gün cinsel ilişkide bulunulmaması, test sonuçlarının daha sağlıklı çıkmasını sağlar.
• Vajinaya smear alınmadan 72 saat öncesinde fitil, krem, sprey, vajinal ilaç kullanılmamalı ve vajinal duş yapılmamalıdır.
• Adet döneminde smear alınamaz. İdeal süre adet kanamanız bittikten 10 gün sonrası ve yeni adet döneminiz başlayana kadardır.
Rahmi alınan kadın smear testi yaptırmalı mıdır?
Ameliyatla rahim ve rahim ağzı alınan kadınların, smear testi yaptırmasına artık gerek yoktur. Kadının yaşı kaç olursa olsun, rahim ağzı tamamen alınmış ise smear testi yaptırmayı bırakabilir.
CIN 2, CIN 3, AIS veya serviks kanseri gibi bulgular olan kadınların ameliyat sonrası da smear testi yaptırması gerekmektedir.
Smear testi sonrası hafif kanama olabilir. Herhangi bir ağrı ya da günlük işleri aksatacak bir test değildir. Smear testi rahim ağzı kanserine yol açabilecek olan hücre değişikliklerini tespit eder. Rutin smear testi yapılması olası bir hastalığın erken tanısını beraberinde getirir. Bu nedenle önemi büyüktür. Smear testini artık bağlı bulunduğunuz sağlık ocaklarından da kolayca yaptırmanız mümkündür. Bu konuda dikkat edilmesi gereken diğer bir konu alınan örneklerin tecrübeli bir patoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesidir.