Doğum

Sezaryen Dikişleri

Sezaryen ile doğumda rahim, faysa, cilt altı, cilt gibi çeşitli dokulara katman katman dikiş atılarak ameliyat tamamlanır. Cildin kapatılması için atılan dikişler hem görünüm açısından hem de yara yerinde enfeksiyon, açılma gibi komplikasyonların meydana gelmesini önlemek açısından oldukça önemlidir.

Sezaryen ameliyatının ardından doktorların en çok kullandığı cilt dikiş yöntemidir. Cilt kesisi karın alt bölümünde yatay olarak yapılan kesidir. Bu kesiye pfannenstiel insizyon adı verilmektedir. Nadir olarak göbekten aşağı dik inen kesi uygulaması da yapılır. Buna da göbek altı midline kesi adı verilir.

Günümüzde hastanın görünüm açısından daha çok uygulanmasından memnun olduğu pfannenstiel kesisi yapılır. Bu kesi daha az ağrı verir ve daha iyi sonuç alınır.

Sezaryen ameliyatında cilt nasıl dikilir?

Cildin alt kısmına dışarıdan far edilmeyecek şekilde dikişin atılması; bu yöntem ile dikiş dışarıdan görünmez. Kendiliğinden eriyebilen dikiş malzemeleri kullanılır. En fazla tercih edilen ve toplumumuzda estetik dikiş olarak adlandırılan dikiş yöntemidir. Bu dikiş yöntemi ile dikişler görünmez ve de fazla iz bırakmaz.

Tel zımba ile atılan dikiş yöntemi; Tel zımba dikiş yöntemi ile yaralar birbirine yaklaştırılır ve tek tek dikiş atılır. Ameliyattan yaklaşık yedi gün sonra bu dikişler çıkarılır. Günümüzde sezaryen ameliyatlarda fazla tercih edilmeyen bir dikiş yöntemidir.

Cilt üzerine tek tek iplik ile atılan dikiş yöntemi; en eski yöntem olan tek tek ipliklerle dikiş atılmasıdır. Bu dikişler kendiliğinden erimiz. Ameliyattan yaklaşık bir hafta sonra dikişler yine tek tek alınır. Diğer dikiş yöntemlerine göre ağrılı bir işlemdir. Günümüzde mecbur kalınmadıkça bu dikiş yöntemi kullanılmamaktadır.

Yapıştırıcı bant yöntemi; şeffaf bir bant yara üzerine uygulanır. Bu şekilde yara kenarlarının birbiri ile birleşmesi sağlanır. Yeterince gergin olmayan yaralarda bu yöntem kullanılmaz.

Sezaryen Ameliyatından Sonra Dikişler Ne Zaman Alınır?

Cildin en üst tabakası olan epital tabakası ortalama 24-48 saat içerisinde oluşur. Günümüzde genellikle kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için dikişler alınmamaktadır. Dikişler kendiliğinden kaybolurlar. Ancak erimeyen ve alınması gereken bir dikiş yöntemi kullanılmışsa 6-7 gün sonra alınır. Kişiden kişiye bu dikişlerin alınmasında ki süre değişebilir.

Sezaryen Ameliyatında Estetik Dikiş Nasıl Yapılır?

Günümüzde halk arasında estetik dikiş ya da gizli dikiş olarak adlandırılan subkutan dikişler çok fazla tercih edilmektedir. Kadınların sezaryen doğum sonrası özellikle iz kalmaması konusunda özel araştırmalar yapmaları ve bu yönde tercihlerinin olması estetik dikişin kullanılmasının en belirgin sebebidir.

Estetik dikiş cilt altına görünmeyecek şekilde atılan dikiş yöntemidir. Estetik cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Kadın doğum doktoru bebeğin doğumunu tamamladıktan sonra, estetik dikişin yapılması için hasta estetik cerraha bırakılır.

Estetik dikiş kendiliğinden eriyebilen organik iplikler ile yapılır. Karında yapılan kesi birbirine yaklaştırılarak bu organik ipliklerle dikiş atılmaya başlanır. Dikiş gizli ve içeriden yapılarak görünmez. Estetik dikiş enfeksiyon riskini daha az taşır ve diğer dikişlere göre çok az iz kalır.

Atılan dikişin organik iplik ile yapılmış olması, vücudun bu iplikler ile uyum sağlayarak vücut ile bütünleşmesi ve kendiliğinden erimesi sonucu alınmasına gerek kalmaz. Estetik dikiş olsa da tamamen izin ok olma durumu söz konusu değildir. Sadece diğer dikiş izlerine nazaran daha az iz bırakmaktadır. Dışarıdan bakıldığında dikiş atılmış durmamasından sadece bir çizgi gibi gözükmesinden dolayı estetik dikiş olarak adlandırılmaktadır.

Estetik dikiş sonucu hiçbir iz kalınmayacağına dair düşünülmesi, ameliyattan sonra iz kaldı, benim dikiş izlerim gitmedi, doktor estetik dikiş yapmadı mı şeklinde şikayetlerin olmasına neden olmaktadır. Burada yanlış bilinen şey izin tamamen kaybolacak düşüncesine kapılanmamasıdır.

 

Sezaryen Doğum

Sezaryen Doğum Sonrası

 

En Çok Okunanlar

Üste Git