Hamileyken Seyahat Edilir Mi?
Hamilelik döneminde anne adayları genelde birçok konu hakkında kaygı taşırlar. Bu konular arasında bulunanlardan biriside Hamileyken Seyahat edilebilir mi? Araba Yolculuğunun Zararı Var mıdır? Eğer Hamileyken Seyahat edersem Ne kadar Süre Olmalı? gibi birçok soruya cevap aramaktadırlar.
Anne adaylarının hamilelik döneminde seyahat etmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Dikkat edilmesi gereken konulara özen gösterildiği takdirde içleri rahat olarak seyahat edebilirler.
Hamilelik Döneminde En ideal Seyahat Zamanı Nedir?
Hamilelik döneminde ideal seyahat dönemi hakkında farklı zaman dilimleri verilse de 18 ve 24. Hafta arası aslında en ideal zamandır. Çünkü bu dönemler arasında düşük ve erken doğum riski diğer dönemlere göre daha azdır.
İlk 3 ay bebek anne rahmine tutunmayı gerçekleştirirken son aylarda ise bebeğin büyümesi ve erken doğum riskinin artması nedeni ile bu dönemlerde dikkatli olunmalıdır. Bu durumlar normal hamilelik dönemi geçiren anneler içindir. Eğer hamileliğinizde sorunlar yaşıyorsanız doktorunuza danışmadan seyahat plan yapmamanızı tavsiye ederiz.
Hamilelik Döneminde Kaç Saate Kadar Seyahat Edilmesinde Sorun Yoktur?
3 saate kadar seyahat edilmesinde bir sorun yoktur. Ancak seyahat süresinin 3 saati geçmesi durumunda anne adayının tedbirler alması gerekmektedir. Kan pıhtılaşmasını önleyecek varis çorabı ya da doktorun önerdiği ilaç alınabilir.
Annenin uzun süre oturmaması gerekmektedir. Ayaklarını uzatma ya da yatar pozisyona geçme şansı varsa bunları yapmadılar. Hangi ulaşım aracının olduğunun önemi yoktur.
Eğer uzun bir yolculuğa çıkacaksanız hangi konulara dikkat etmeniz ve tedbir alacağınızı doktorunuz sizin sağlık durumunuza, kaçıncı hafta da olduğunuza göre belirleyecektir.
Hamilelik Döneminde Araba İle Seyahat
Hamilelik döneminde araba ile seyahat edecekseniz eğer dikkat etmeniz gereken konular bulunmaktadır. Eğer çıkacağınız yolculuğun süresi uzun ise sürekli oturmak bacaklarınızda kan dolaşımını azaltacaktır. Bu neden uzun süreli çıkacağınız yolculuğunuz da 2 saatte bir durarak hareket etmeli, hafif yürüyüş yapmalısınız.
Araba ile seyahat sırasında emniyet kemerinizi mutlaka takın. Emniyet kemeri karnınızın üstünden değil altından geçmelidir. Emniyet kemerinin karnınızın üzerinde durmamasına özen gösterin.
Olası bir kazada emniyet kemerinin sizi korumasının yanında, karnınızın üstünde olması kaza sırasında oluşabilecek çarpma nedeni ile basınç bebeğin plasentadan erken ayrılmasına yol açabilir.
Hamilelik Döneminde Otobüs İle Seyahat
Otobüs ile seyahat edecekseniz eğer koridor kısmını tercih edin. En ön, en arka ve tekerlek üzerinde ki koltukları tercih etmeyin. Otobüs ile seyahatiniz uzun sürecekse ayaklarınızı oturduğunuz yerde hareket ettirin. Ayak bilekleriniz ile egzersiz yapın.
Güvenli olduğunu hissettiğinizde ayağa kalkıp biraz koridorda ayakta kalın. Her molada inip, yürüyün. Bol bol sıvı tüketin. Otobüs ile seyahatte koltuğunuzu yatık duruma getirin, çok dik oturmayın.
Hamilelik Döneminde Uçak İle Seyahat
Hamile kadınlar, gebeliklerinin 28. haftasına kadar doktor onayı olmadan uçağa binebilirler.
Uçak firmaları 8. aya kadar hamile kadınlardan doktordan uçuş için izin belgesi istemezler. Ancak 8. ay, yani son aya girildiğinde doktor izni gerekmektedir.
Hamileliğin en güvenilir seyahat edilebileceği dönem ikinci trimesterdır. Bu dönemde uçakla da güvenli bir şekilde seyahat edilebilir.
Uçak ile yapacağınız seyahatte önemli olan koridor tarafından koltuk seçmeniz. Cam ve orta koltukta oturmanız, dar olması sebebi ile hep aynı pozisyonda kalmanıza ve rahatsız olmanıza neden olabilir.
Hamilelik Döneminde yapılan Seyahatlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Yolculuk esnasında hafif gıdalar tüketin ve bol sıvı tüketin.
• Gebelikte sık idrara çıkma şikayetleri olması nedeni ile yolculuğa çıkmadan önce mutlaka tuvaletinizi yapın. Her molada da mutlaka tuvalete gidin.
• İlk üç ay mide bulantısı ve kusma şikayetleriniz olacağından, seyahat esnasında da bu sorunları yaşayabilirsiniz. Bu nedenle seyahate çıkmadan doktorunuzun önerdiği mide bulantısı ilaçlarını kullanabilirsiniz.
• Gebeliğiniz ilk ayında düşük tehlikesi olacağından fazla seyahat önerilmez.
• Seyahate çıkmadan önce doktorunuza mutlaka görünüp, muayene olun.
• Hangi vasıta olursa olsun, koltuğu rahat edeceğiniz şekilde ayarlayın ve mutlaka emniyet kemerinizi takın.
• Seyahat esnasında rahat edebileceğiniz ve vücudunuzun nefes alabileceği kıyafetler seçin.
Hamilelik döneminde seyahat etmenize herhangi bir engel yoktur. Ancak siz dikkat edilmesi gereken kısımları atlamadıkça. Kendi sağlığınız ve bebeğiniz sağlığı için mutlaka seyahat öncesi doktor muayenesi olun. Seyahat sırasında da yaptığınız seyahate göre dikkat etmeniz gereken konuları atlamayın.