Hamileliğe Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuk sahibi olmaya karar verdikten sonra dikkat edilmesi gereken konular vardır. Daha sağlıklı ve iyi bir hamilelik geçirmek için anne adaylarının bu konulara dikkat etmesi gerekmektedir.
1- Sağlıklı beslenme;
Mümkün olduğunca düzenli ve sağlıklı beslenmenizde fayda vardır. Sizin düzensiz beslenmeniz bebeğinizi de etkileyecektir. Bu nedenle hamilelik öncesi düzenli beslenip beslenmediğinize, eğer bir diyet programı uyguluyorsanız doğru olup olmadığına dikkat edin.
Düzenli aralıklarla yemek yemeniz oldukça önemlidir. 3 ana öğün ve 2 ara öğün idealdir. Hazır gıdalara yönelmiş olunması sebzelerden uzak olunmasına sebep olmaktadır. Birçok vitaminiz sebze ve meyveler aracılığı ile almaktasınız. Vitamin ilaçları yerine doğal besinlerle vitamin almaya önem gösterin.
Yağsız süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum açısından zengin olan besinlerden tüketin. Folik asit hamilelikte ve hamilelik öncesinde çok önemlidir. Yeşil sebzelerden folik asit ihtiyacınızı alabilirsiniz. Balık, beyaz et, yumurta gibi besinlerle protein ihtiyacınızı karşılayın. Bol sıvı tüketin. Hayatının her aşamasında bol sıvı tüketmeniz sağlığınız için çok önemlidir.
Kahve ve çay fazla tüketiyorsanız sınırlamam getirin. Kafein içermeyen bitki çaylarına yönelebilirsiniz. Kafein aşırı tüketmek yumurtalıkların kalitesini olumsuz etkilediği yönünde çalışmalar bulunmaktadır.
2- Kilo kontrolü;
Hamile kalmadan önce kilonuza dikkat edin. Hamileliğe fazla kilo ile başlamanız hem sizin hem de bebeğiniz için risk taşımaktadır. Fazla kilonuz var ise bir diyetisyen ile ideal kilonuza ulaşmak için çaba gösterin. Kilo vermek bazı kişiler için kolay olmayabilir ancak hamileliğinizde de alacağınız kiloları göz önünde bulundurduğunuzda sizin için bu döneme kilolu girmek pekte olumlu olmayacaktır. Özellikle hamilelik döneminde fazla kilolarınız ve hamilelik kilolarınız belinize yük binmesine bel ve sırt ağrısına sebep olacaktır.
Hamilelik sürecinde kilonuzun fazla olması şeker ve tansiyon riskini doğurmaktadır. Fazla kilo kalbinizi yorarken az kilonuzun olması da bebeğinizin zayıf doğmasına sebep olabilir. Sizin için idel kiloyu öğrenip o doğrultuda ilerlemeniz daha sağlıklı olacaktır.
3- Sigara kullanımı;
Sigara kullanıyorsanız eğer gebeliğe karar vermeden önce sigarayı bırakmanızı öneririz. Evet bu konuda biraz zorlanabilirsiniz. Eğer sigara tiryakiliğiniz var ise sizin için zor bir durum olabilir bunun için destek alabilirsiniz. Hamilelik başladıktan sonra bırakmak psikolojik olarak ta sizi ekileme ihtimali olduğu için önceden sigarayı bırakmanız gerekmektedir.
Hamilelik döneminde sigara içen kadınların, her içtiği sigara bebeğe giden oksijenin eksilmesi anlamını taşıyor. Sigara içmeniz bebeğinizin doğduktan sonra solunum yolu enfeksiyonlarında daha zayıf olmasını ve daha fazla sağlık sorunu yaşamasına neden oluyor.
Sigara içmek doğumun zorlaşmasına, bebek ölümlerine, doğumdan sonra sütünüzün azalmasına ve gebe kalmak isteyen kadınlarda hamile kalma ihtimalini ciddi açıda düşürdüğü görülüyor. Eğer bırakamıyorsanız az için denildiği de olmaktadır ancak konuyu doktorunuz ile mutlaka görüşün. Sigara içmenizin aksine sigara içilen ortamda bile bulunmamanız gerekmektedir.
4- Folik asit desteği alın;
Bebeğinizin hamilelikte gelişimi için çok önemli olan folik asit alımınıza çok dikkat edin. Nöral tüp defekti olarak adlandırılan bebeğinizin sakatlık geçirmesine neden olacak etmenlerin riskini azaltıyor. Hamile kalmadan yaklaşık 3 ay önce folik asit takviyesi almanız önerilmektedir.
Bebeğin merkezi sinir sistemi gelişimi için folik asit alınması çok önemlidir. Vücudun folik asiti depolaması ve hamilelikte alınması gerekenden fazla alınması gerektiği için ilaç takviyesi ile tamamlayın. Yeşil yapraklı sebzelerde, ıspanak karnabahar, yer fıstığı, fındık gibi besinlerden alabilirsiniz. Sebzeleri uzun süre pişirmeyiniz. Çünkü besinin folik asit miktarını azaltmaktadır.
5- Doğum kontrol ilaçlarını bırakın;
Hamile kalmaya karar verdiyseniz ve doğum kontrol ilaçları kullanıyorsanız, üç ay öncesinden ilaç alımınızı bırakın.
Bebek sahibi olmaya karar verdikten sonra korunmanıza gerek kalmamaktadır. Bıraktığınız anda hamilelik durumu gerçekleşmeyecektir. Ancak bazı kadınlarda ilacı bıraktıktan sonra hamile kalma süresi kısa da olabilmektedir.
6- Kullandığınız ilaçlara dikkat edin;
Ağrı kesici, alerji ilaçları, diyabet ilacı gibi bazı ilaçlar hamileliğiniz etkilemektedir. Gebelik süresince kullanılması sakıncalı olabilir. Eğer kronik bir hastalığınız var ise ya da uzun dönem kullanmış olduğunuz ilaçlar var ise hamile kalmadan önce doktorunuza danışın.
7- Çalıştığınız iş gebeliğinize karşı risk taşıyor mu?
Hamilelik boyunca iş ortamınıza da size olumsuz etki edecek durumlar var mı kontrol ediniz. Radyasyon, kimyasallar ve anestetik maddeler maruz kalma durumunuz var ise hamile kalma ihtimalinizi ve hamilelik sürecinde bebeğinizi riske sokar. Ayrıca iş yerinizde aşırı sigara içilen bir ortamda bulunmanız söz konusu ise yöneticinize konu ile ilgili önlem alınmasını iletin.
8- Aşılarınızı kontrol edip eksik olanları yaptırın;
Hamilelik öncesinde aşılarınızın kontrolünü yaptırın. Hamilelik ya da doğum sırasında taşıyacağınız enfeksiyon
bebeğinize de geçebilir. Sizin sağlığınız bebeğinizin sağlığı ile birbirine doğru orantılıdır. Bu nedenle, hepatit B, kızamıkçık ve tetanosa karşı bağışıklığınızın bulunup bulunmadığını doktorunuza danışın. Eğer bağışıklığınız yoksa aşılarınızı yaptırınız.