Emzirme Döneminde Meme Bakımı
Emzirme döneminde anne ve bebek sağlığı için meme bakımına özen gösterilmelidir. Emzirme döneminde özellikle hatalı emzirme nedeni ile birçok annede meydana gelen meme ucu çatlakları emzirmeyi anne için sorunlu bir hale getiriyor.
Emzirme Döneminde Meme Bakımı Nasıl Yapılmalı?
• Emzirme dönemi boyunca annenin ıslak mendil ve sabun gibi kimyasal maddeler içeren ürünlerden uzak kalması gerekmektedir. Bu ürünler memede tahrişe yol açacağı gibi bebeğinde kimyasal maddeye maruz kalmasına yol açabilir.
• Dermotolojik olarak test edilmiş, kimyasal madde içermeyen ürünler kullanılmalıdır.
• Emzirme yapılmadan önce meme ucu ıslak su ile temizlenerek hem steril olmasına hem de memenin rahatlamasına faydalı olmaktadır.
• Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce ellerinizi mutlaka yıkayınız.
• Bebeğinizi emzirdikten sonra kalan süt ile meme ucunu ovalayınız.
• Memeyi saran ve taşıyan sutyen kullanınız. Meme pedi de kullanmak fayda sağlayacaktır.
• Bebeğinizi emzirdikten sonra eğer süt kalmış ise bunu süt pompası ile sağınız. 4-5 saatten fazla emzirme süreleri arasına zaman koymayınız biriken sütün meme de yumru şeklinde olur.
• Vücut temizliğinize dikkat ediniz. Mümkünse her gün duşa girmeye çalışın ve çamaşırlarınızı değiştirmeyi ihmal etmeyin.
Emzirme Döneminde Meme Bakımı İçin Nelere Dikkat Etmeli
• Bebeğinizi doğru emzirme tekniği ile emzirmeye özen gösteriniz. Göğsünüzün tahriş olmasını önleyecektir.
• Emzirirken bebeğinizin sadece meme başını değil, göğüsün kahverengi kısmını da ağzına alarak emmesini sağlayınız.
• Bebeğinizi her iki göğsünüzden de emzirin. Bu şekilde hem meme uçlarının tahriş olma riski azalır hem de iki göğsünüzde de süt miktarı artmış olur.
• Bebeğiniz her istediğinde emzirin. Bu şekilde memelerinizde süt birikmeyeceğinden memede ağrı, süt kanallarında tıkanıklık, şişlik ve enfeksiyon riskini azaltmış olursunuz.
• Bebeğiniz her ağladığında acıktığını düşünerek emzirmeyin. Farklı bir ihtiyacı nedeni ile ağlıyor olabilir. Her ağladığında emzirmek memelerinizi bebeğinizin emzik gibi kullanmasına ve tahriş olmasına sebep olur.
Banyo Sırasında Masaj Yapın
Emzirmeye bağlı memede meydana gelen ağrı ve şişliklerin azaltılması için o bölgeye sıcak kompresler yapılabilir. Banyoya girildiğinde ılık su altında memeye masaj yapmakta rahatlık verecektir. Emzirme sırasında ağrınız ve şişlikler üst seviyeye çıkarsa meme iltihabı riski olabilir. Bu nedenle doktorunuza danışmanızda fayda olacaktır. Ancak doktorunuza danışmadan ağrı ve şişlik nedeni ile bebeğinizi emzirmeyi bırakmayın.
Meme Başında Çatlaklık, Ağrı ve Şişlik Meydana Gelmesi Durumunda Ne Yapılmalı?
Eğer meme başında oluşan çatlaklar kötüleşmiş durumda ve emzirmenize imkan vermeyecek kadar acı veriyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız. Memede süt pompası ile boşaltılamayan yumrular oluşmuşsa, kızarıklık, şişlik ve ağrı yapıyorsa vakit kaybetmeden uzmana danışmanız gerekmektedir.
Bu durumun ihmal edilmesi daha sonra olası bir enfeksiyonun ilerlemesi ve cerrahi müdahale ile çözüm üretilmesine neden olur. Ancak erken far edilmesi durumunda antibiyotik ile tedavi edilebilmektedir. Ayrıca kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleriniz varsa bu konuyu da uzmana danışmanızı tavsiye ederiz.
Bebeğinizi doğru emzirme tekniği ile emzirmeye özen gösteriniz. Göğsünüzün tahriş olmasını önleyecektir. Hatalı emzirmeler, annelerin emzirme döneminde meme şikayetlerine sebep olan ilk nedenler arasında gelir. Özellikle emzirmeye ilk başlanan dönemlerde meme başında çatlaklar meydana gelebilir. E vitamini kremler ya da doktorunuzun önerdiği kremleri kullanabilirsiniz.
Meme emzirme sonrası tam olarak kurumadan kapatılmamalıdır. Meme başını karbonatlı su ile temizleyebilirsiniz. Eğer göğsünüzde ağrı olursa ilk başta çözüm olarak bir öğünde bir memeden emzirerek diğer memenizi dinlendirebilir, sonra ki öğününde diğer memenizden bebeğinizi besleyebilirsiniz.
Bu şekilde memenizi dinlendirmiş olursunuz. Ancak dinlenmeye bıraktığınız memenizi mutlaka süt pompası ile sağınız. Sütü bebeğinize aynı gün verebilir ya da dolapta saklayabilirsiniz.
Bebeğiniz için anne sütünün faydaları ve en temel beslenme şekli olduğu tartışılmaz. Anneler bebeklerini olabildiğince ön görülen süre boyunca emzirmelidir. Bu nedenle memelerinize emzirme dönemi boyunca gerekli bakımı yaparak hem bebeğinizin sağlıklı gelişimi için anne sütünden mahrum kalmamasını hem de sizin için bu eşsiz tecrübenin en huzurlu şekilde geçmesini sağlamış olacaksınız.