Bebeklerde Yalancı Kabızlık
Halk arasında yalancı kabızlık olarak bilinen hastalık tıbben bulunmamaktadır. Bu hastalık genelde bebeğin dışkısın normalden çok daha sıvı yapmasıyla belli olmaktadır. Sıvı kakanın formu hafif yumuşaktır. Renginin ise sari ve sarıya yakın olması gerekmektedir.
Bu hastalık genellikle sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde ilk aylarda görülür. Sadece sıvıyla beslenmesinden dolayı dışkısının sıvı olması oldukça normal bir durumdur. Karın kaslarının henüz yeteri kadar gelişmemesi de tuvaletini yapmasını güçleştirecektir. Ayrıca sürekli yatay pozisyonda olmaları da bir başka sebeptir.
Bu şekilde sıvı dışkılamaları bazen anne babayı korkutabilmektedir. Kaka yapmadığını düşünüp zeytinyağı gibi kayganlaştırıcı besinler vererek kabızlığı gidermeye çalışırlar ancak bu oldukça büyük bir hatadır. Zaten sıvı halde olan dışkı zeytinyağıyla daha da sıvılaşarak ishale çevirecektir. İlk müdahaleyi evde yapmamalı, semptomlar görünür görünmez doktorunuza başvurmalısınız.
Doktorunuzun ardından bebeğinizin anüsüne kayganlaştırıcı krem sürülmüş kulak çubuğuyla müdahale edip uyarabilirsiniz. Masajı kaka yapmaya başlayınca durdurmalısınız. Bu masajı yapmanız oldukça etkili bir yöntemdir. Eğer bebeğinizin alerji ya da bağırsak sorunları yoksa yalancı kabızlık kendiliğinden geçecektir. Bu yüzden bebeğinize 3-4 gün kadar herhangi bir ilaç müdahalesi yapılmaz. Hastalık geçene kadar beklenir ve gidişatı incelenir.
Eğer kabızlık sorunları 2 yaşından sonra görülürse anüs yırtılmaları görülebildiği için tehlike arz etmektedir. Yapabileceğiniz en işe yarar şey ise evde sıcak yaptıracağınız banyo olacaktır.