Bebeklerde Uykusuzluk
Anne babaların başlıca sorunlarından olan, bebeklerde uykusuzluk sorunu uzun yıllarca araştırılmış üstüne yazılar yazılmış fakat net bir sonuca ulaşılamamış sorunlardan biridir. Bunun sebebi ise aslında her bebeğin özel olmasıdır. Zaten bebeğinin bütün gece uyuması beklentisi içinde olan anne babalar bilmelidirler ki, bir bebeğin gece boyunca deliksiz uyuması normal bir durum değildir. Bebekler gelişimleri ve sağlıklı büyümeleri için 3 saatte bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar.
Bebeklerin Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir, Nasıl Çözülebilir?
Bebeklerde uykusuzluğun nedeni sabit olamayacağı için bu sorunun çözümünde en çok önerilen ve tercih edilen yöntem eleme yöntemidir. Bu yöntemle anne babalar asıl sorunu bularak çözüme gidebileceklerdir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için öncelikle uykusuzluğun muhtemel nedenlerini ve çözümlerini sıralayalım;
• Aşırı açlık ya da aşırı tokluk uykuyu zorlaştırır. Yenidoğanlar 2-3 saatte bir beslenmeye ihtiyaç duydukları için uyanırlar. Beslenip, gazları çıkarılıp uyutulmalıdırlar. 6. ayından sonra bebek artık geceleri beslenmemeli hatta uykudan 2 saat kadar önce beslenmelidir. Aksi halde hazımsızlık, gaz problemi yaşayabilir yahut besinlerin açığa çıkaracağı enerji uyumasına engel olabilir. Ancak bazı bebekler 6. aydan sonra da gece beslenmelerinin kesilmesine hazır olmayabilir bu durumda verilen besin ve miktarı önemlidir.
• Bez değişimi ihtiyacı diğer bir belirgin etkendir. Özellikle 6 aydan küçük bebeklerde gece birkaç kez bez değiştirmek gerekebilir. Anne babalar bu bez değiştirme işlemini mümkünse loş bir odada ve olabildiğince çabuk yapmalıdırlar.
• Anne babaların genellikle atladığı ayrıntılardan biri, bebeğin harcadığı enerjidir. Bebek gün içinde, uyku vaktine yakın olmayan saatlerde olmak koşuluyla, bir miktar enerji harcamalıdır. Böylelikle uykuya dalması daha kolay olacaktır.
• Diş çıkarma, büyüme atağı, stres gibi sebeplerle yaşanan huzursuzluklar bebeğin uyku kalitesini düşürür.
• Bilinenin aksine bebek çok sessiz ortamda daha rahat uyumaz. Anne karnı gürültülü bir ortamdır. Bebek gebelik süresince annenin iç organlarının çalışma sesini ve dış sesleri duyar ve buna alışmıştır. Bu sebeple bebeklerin saç kurutma makinesi sesi, çamaşır makinesi sesi gibi seslerde daha rahat uyuduğu gözlemlenmiştir. Evinizde sürekli makine çalıştıramayacağınız için alternatif sesler yağmur sesi, balina sesi gibi rutin seslerdir.
• Uyku sırasında bebeğin kıyafetleri çok önemlidir, dar ve kalın kıyafetler uyku için uygun değildir.
• Odanın sıcaklığı, nem oranı, havasının temiz olması, loş olması da oldukça önemli etkenlerdir.
• Bebeğin yatacağı yatak daima el ile kontrol edilmeli, onu rahatsız edebilecek yay, minik bir oyuncak ve benzeri bir şey olmamasına dikkat edilmelidir.
• Bebeğe uyku vaktinde uyku tulumu giydirmek, kitap okumak ya da uyku vaktinden yarım saat önce banyo yaptırmak gibi bir uyku rutini oluşturulmalıdır. Böylelikle bebek rutin uygulandığında uyku vaktinin geldiğini anlayacaktır.
• Bazı bebekler uyku arkadaşına ihtiyaç duyabilir. Bu uyku arkadaşı bir oyuncak yahut battaniye olabilir.
• Yetişkinlerde yaşanan uykuda düşme hissi bebeklerde de görülür. Bebek kundaklanarak uyutulursa kendini daha güvende hissedecek ve bu refleksler onu uyandırmayacaktır.
• En önemlisi ise bebeğin fiziki olarak sağlıklı olduğundan emin olunmalıdır.
Peki Bebek Kaç Saat Uyumalıdır?
Ortalama uyku süresi yenidoğanlarda 18 saat, 6 aydan büyük bebeklerde ise gündüz uykuları da dahil olmak üzere 10-12 saattir.
Bebekler yeni doğduğunda gece gündüz ayırt etmeden uyurken, 2. aydan sonra geceleri daha uzun
uyumaya başlar, 15. aydan sonra gündüz uykusunu teke düşürürler. 4 yaşından sonra ise gündüz uykusu pek de önemli görülmemektedir.
Bebeklerde Uyku İlişkilendirmeleri Nasıl Olmalıdır?
Uyku ilişkilendirmeleri bebeklerin uyumak için ihtiyaç duyduğu her şey olabilir. Uyku ilişkilendirmelerinin doğru yapılması kaliteli uyku için oldukça önemlidir.
Örneğin bebek emzikle uyutulmaya alıştırılmışsa gece yaşadığı kısa uyku bölünmelerinde yeniden emziğine ihtiyaç duyacaktır. Aynı şekilde bebek sallanarak uyutulmaya alıştırılmışsa kısa süreli uyku bölünmelerinde dahi sallanmaya ihtiyaç duyacaktır ki bu yanlış bir uyku ilişkilendirmesidir.
Yanlış uyku ilişkilendirmelerine örnek verecek olursak;
• Kucakta uyutulmak,
• Sallanmak,
• Emzirilerek uyutulmak,
• Anne ya da babanın yatağında uyutulmak…
Burada önemli olan, yapılan uyku ilişkilendirmesinin koşullarını bebeğin kendisinin sağlayabilmesidir.