Fiziksel Gelişim

BEBEKLERDE YUVARLANMA HAREKETİ

Bebeğinizin büyüme evresindeki her ilk hareketi biz ebeveynler için oldukça önemli ve kaçırılmaması gereken anlardır. Bunlardan biri olarak ele alacağımız konu ise bebeğinizin ilk yuvarlanma anı. Bunu kaçırmamanız için bilmeniz gereken her şeyi yazımızda bulabilirsiniz. 

Bebekler Kaçıncı Ayda Yuvarlanma Hareketini Yapar ?

Bebeklerde ilk yuvarlanma hareketi 4-7. çoğunlukla  aylar içerisinde görülmektedir. Ancak her zaman belirttiğimiz gibi her bebeğin kendine özel bir gelişme süresi vardır. Kimi bebekte bu durum 3 aylıkken de görülebileceği gibi 8 ay ve sonrasında da görülebilmektedir. 

Bebeğiniz Yuvarlanmıyor İse:

Yukarıda da belirttiğimiz üzere her bebeğin kendi gelişme süreci vardır. Ancak unutulmamalıdır ki mutlaka gelişim süreci işleyecektir. Bebeğiniz mutlaka yuvarlanıp emekleyecek ve yürümeyi öğrenecektir. Ayrıcalıklı durumlar haricinde bebeğinizin yuvarlanma hareketine geç başlamasına sebep olaraksa prematüre doğum gösterilebilir. Prematüre bebeklerde geç gelişme yaşanabilmektedir. Bunun dışında gerçekleşen gecikmeler ve aksatmalar içinse mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. 

Bebeğinizin Yuvarlanmaya Hazır Olduğunun Belirtileri

Bebeğinizin bu hareketi yapmaya başlayabilmesi için öncelikle boyun, üst gövde ve başın güçlenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamanın en rahat yolu ise bebeğinizin yüz üstü haldeyken yaptığı hareketlerdir. Ancak unutmamak gerekir ki her bebek yüz üstü durmayı sevmeyebilmektedir. Bunu dışında bebek yüz üstü pozisyondayken uyutulmamalı ve bu şekilde oyun oynadığı zamanlarda mutlaka gözetim altında bulunmalıdır. 

Yüz üstü hareket alıştırmaları yapan bebeğinizin maalesef ne zaman yuvarlanma hareketini öğrenip uygulayacağını kestirmek oldukça güçtür. Ancak siz bu döneme girmeye başladığını hissetmeye başladığınız andan itibaren onu mutlak gözetim altında tutmanız gerekmektedir. Etrafındaki nesnelere ve bir anlığına dahi olsa bıraktığınız yerlerin güvenilir olduğundan emin olmalısınız. Çünkü bebeğiniz hiç beklemediğiniz bir anda yuvarlanabilir ve istenmeyen sonuçlar görülebilir.

Bebeğinizi Yuvarlanmaya Nasıl Teşvik Edebilirsiniz ?

Bebeğimizin geliştiğini görmek biz anneler için oldukça önemli ve sabırsızlıkla beklediğimiz anlardır. Bu yüzden ona destek olarak bazı aşamaları hızlıca gelmesini isteyebiliriz. Yuvarlanmayı öğrenme içinde elbette bebeğinize yardımcı olabilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki siz yardım etseniz de etmeseniz de doğal süreç ona bu beceriyi  edindirecektir. Eğer ona yardım etmek istiyorsanız da boyun, baş ve üst gövdesini hareket ettirecek alıştırmalar yapabilirsiniz. 

Bu alıştırmalara örnek vermek gerekirse onun sevdiği bir oyuncakla başlayabiliriz. Bebeğinizin güvenle hareket edebileceği bir alan seçin. Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise seçtiğiniz alanın çok fazla yumuşak olmamasıdır. Çünkü fazlasıyla yumuşak olan bir yatak bebeğinizin yuvarlanması güçleşecektir. 

Bebeğinizi uygun alana koyduktan sonra göz hizasına gelecek şekilde çok sevdiği oyuncağını yanına bırakın ve oyuncağı alabilmesi için onu teşvik edin. Bu egzersiz sayesinde bebeğinizin hem gerekli kasları gelişecek hem de yuvarlanma anının başlangıcına kontrolünüz dahilinde şahit olabileceksiniz. 

En Çok Okunanlar

Üste Git