Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar Üzerindeki Etkileri
İçerisinde korku, ölüm, öldürmeyi ya da herhangi bir şiddeti barındıran oyunlar çocuklarda travmaya sebebiyet verebilir. Travmanın semptomları ile bugün karşı karşıya gelmemiş olmanız uzun vadede karşılaşmayacağınız anlamına gelmiyor. Şiddeti, korkuyu, ölümü, öldürmeyi gören çocuk bir süre sonra bundan haz almaya başlar ve uzun vadede saldırgan, duyarsız, benmerkezci, asosyal ve şiddete karşı duyarsızlaşmış bu durumu zihninde normalleştirmiş bir birey haline gelir.
Teknik filtrelerin yanı sıra anne babalara bu konuda da yine büyük görevler düşmektedir. Çocuklarınıza sanal dünyayı açmadan önce lütfen onlara;
• Ev, okul adresi, kimlik bilgileri, telefon bilgileri gibi kişisel bilgilerini aile dışında kimseyle paylaşmamaları gerektiğini paylaşın.
• Tanımadıkları kişilerden gelen e-postaların içerisinde yer alan bağlantılara tıklamamaları gerektiğini anlatın.
• İnternet üzerinde tanıştıkları kişilerle yüz yüze görüşme yapmamaları gerektiğini çocuğun yaşına uygun bir dilde açıklayın.
• Tanıdıkları ya da tanımadıkları kişi yada kişiler tarafından gelen şiddet içeren tehditler ve rahatsız edici bir mesajlar geldiğinde bunu öncelikle size bildirmesi gerektiğini çocuğunuza sık sık vurgulayın. Gelen bu mesajları ise emniyet birimlerine bildirmekten asla çekinmeyin.
• Evdeki yardımcılarınızın, bakıcılarınızın sizin bilgisayarlarınızı kullanmalarına, internette gezinmelerine izin vermeyin.
• Çocuğunuzun internet kullanımına ailenin ortak alanlarında izin verin. İnternet ayarlarınızda aile filtrelerini muhakkak aktif hale getirin.
• Çocuğunuzun kullanımına sunduğunuz tüm diğer elektronik aletlerde ebeveyn koruma sisteminin olduğundan ve aktif olduğundan emin olun.
Oyun bağımlılığının en büyük sebeplerinden biri; ilgisizlik. Çocuklarımıza vakit ayırmanın önemi unutmayıp, onların internet kullanımı sık sık denetleyin.