Bebekler Ne Zaman Diş Çıkartır?
Küçük bebeğinizle uzun zamandır tanışıyorsunuz artık. Akşam uyutmaması, gaz sancıları, yemek saatleri derken epey yorulmuş olmalısınız. Ancak 6-7. ayların içindeyseniz daha hiç bir şey yaşamadığınızı garanti edebilirim. Çünkü bu aylar küçük bebeğinizin diş çıkarmaya başlayacağı aylara denk gelmekte.
Tabi ırsi sebeplerden ötürü bu dönem daha erken yada geç başlayabilmekte. Neredeyse tüm dişleri çıkana kadar geçireceği bu zor aylarda başınıza neler geleceğini ve bu durumlar için çözüm yollarından bahsedeceğiz bu yazımızda.
Bebekler Kaç Aylıkken Diş Çıkarmaya Başlar?
Anne ve babanın diş çıkarma süresine bağlı bir durum olmakla birlikte ortalama 6. veya 7. ayın içinde ilk dişler çıkmaya başlayacaktır. Ancak başta da bahsedildiği gibi genetik faktörler sebebiyle 4. ayda da ilk diş görülebilmektedir.
İlk çıkan diş grubuna santral kesiciler ve ardından sırasıyla lateral kesiciler, köpek dişleri, 1. azı dişleri ve son olarak da 2. azı dişleri çıkar. Takriben bu diş gruplarının çıkma süresi ise şu şekildedir:
• Santral dişler: 6-10. ay arasında
• Lateral dişler: 9-12. ay arasında
• Köpek dişleri:15-21. ay arasında
• Birinci azı dişleri: 13-18. aylar arasında
• İkinci azı dişleri: 24- 33. aylar arasında
Diş Çıkarmanın Belirtileri Nelerdir?
Ailenin diş yapısı bebeğin dişlerinin çıkma süresini belirlediği gibi bu sürecin belirtilerini ve şiddetini de etkiler. Başlıklar altında toplayacak olursak genellikle yaşanılan belirtiler şunlardır:
• Uykusuzluk: yeni çıkan dişlerinden dolayı bebeğiniz bu süreçte ağrı çekecektir. Bu da uykuya dalmasını ve uyumasını zorlaştıracaktır. Bebeğinizi sakinleştirmenizin en uygun yolu ise emzirmektir.
• Isırma: bebeğinizin bu dönemde diş etleri kaşınır. Bu kaşıntıyı gidermek için etrafta buldukları her şeyi ısırmak isteyeceklerdir. Bebekler için satılan diş eti kaşıma oyuncakları bu durumda en temiz ve sağlıklı çözümdür.
• Huysuzluk: bebeğinizin yeni çıkmaya başlayan dişleri, diş etine yaklaştıkça ağrısı artmaya başlar. Bu da bebeğinizin huysuzluk yapmasına sebep olur.
• İştahsızlık. Diş etlerindeki ağrı sebebiyle bebeğiniz bu dönemde yemekte güçlük çeker. Özellikle katı gıdalar yerine sıvı halde mamaları tercih etmelisiniz.
• Kulak kaşıma ya da çekiştirme: bebeğinizin diş etlerindeki ağrı kulaklarına da vurabilmektedir. Bu ağrının verdiği rahatsızlıktan dolayı bebeğiniz kulağını çekiştirip kaşıyacaktır. Bu durum aynı zamanda kulak içinde iltihap belirtisi de olabilmektedir. Bu belirti bebeğinizde varsa doktorunuzla görüşmelisiniz.
• Ağrı: bahsettiğimiz bu diş eti ağrılarının bir diğer sebebiyse; diş etine baskı yapan dişlerin olduğu bölgede iltihaplanma görülebilmesidir. Bu durumda ağrının bir sebebidir.
• Salya akıtma: yeni diş çıkarmaya başlayan çoğu bebekte görülmektedir. Genellikle 2 ya da 3. aylarda başlar ve miktarı bebekten bebeğe değişmektedir.
• Yanak ve çevresinde kızarıklık: diş çıkarma döneminde fazlalaşan salya akıtma durumu yanak ve çevresinde kızarıklık ile çatlaklara yol açabilir.
• Öksürük: fazlalaşan salya nedeniyle boğazda tıkanmalar yaşanabilir ve bu da öksürüğe sebebiyet verebilmektedir. Bebeğiniz sizden bu dönemde daha fazla ilgi isteyeceği için normalinden daha çok öksüredebilir.
• Diş etinde kanamalar: dişin ete yaptığı baskılar sonucu ufak kanamalar görülebilmektedir. Bir pamuğun içine küçük bir parça buz konularak kanayan bölgeye konursa bebeğinizin rahatlamasını sağlamış olursunuz.
• Ateş: her bebekte görülmeyen bir durum olmakla birlikte başka hastalıkların başlangıç habercisi de olabilmektedir. Yüksek ateş görünmeye başladığında mutlaka doktorunuza gitmelisiniz.
• İshal: salgılanan fazla salya sebebiyle bebeğinizin bağırsakları daha hızlı çalışır. Bu da ishale sebep olabilir. Ancak yüksek ateş ve kulak kaşıma durumlarında olduğu gibi uzun süre devam etmesi dahilinde başka hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Bu durumda da doktora gitmeniz gerekir.
Diş Çıkarma Döneminde Bebeğinize Yardımcı Olabileceğiniz Noktalar
• Yanağında oluşacak kızarıklıklar ve çatlaklar için bebeklere uygun olan nemlendirici kremlerden kullanabilirsiniz.
• İshal olma durumunda bol sıvı tüketmesini sağlayarak kaybettiği su miktarını azaltabilirsiniz.
• Diş etini kaşıması için kaşıma oyuncaklarından alabilirsiniz. Ayrıca bunu yaparken bebeğinizin rahatlaması için bu oyuncakları buzlukta bekletip verebilirsiniz.
• İştahını kaybeden ve ağrıları olan bebeğiniz için soğuk meyve püreleri hazırlayabilirsiniz. Bu hem ağrıyı hafifletecek hem de bebeğinizin iştahını açacaktır. Verdiğiniz pürenin
soğukluğunun aşırı olmamasına da dikkat ediniz.
Yeni Çıkan Dişlerin Bakımı
Bebeğinizin ilk dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren temizlenmeleri de gerekir. Temiz bir tülbent ya da gazlı bez yardımı ile dişlerini temizleyebilirsiniz. Tüm dişleri çıktıktan bir süre sonra diş fırçasına da geçilebilir.
Diş Çıkartan Bebek Emzirilebilir Mi?
Anne sütü bir bebeğin ihtiyacı olan her şeydir. Dişlerinin yeni çıkmaya başladığı bu dönem ise sizin sütünüze en çok ihtiyaç duyduğu zamanlardan biridir. Dişlerinde oluşacak yaraların iyileşmesinde anne sütünün rolü büyüktür. Ayrıca bebek emzirme sırasında biberona göre 60 kat daha fazla çalıştırır.
Bu da bebeğinizin çene kaslarının güçlenmesinde yardımcı olur. Emzirme çene kaslarına yaradığı gibi çıkan dişlerin düzgün bir yapıya ve şekle sahip olmasını da sağlamaktadır.