Hamilelikte Diş Sağlığı
Hamilelik döneminde vücutta fizyolojik ve psikolojik olarak birçok değişiklikler meydana gelir. Vücut sistemlerini etkilediği gibi hamilelik diş ve dişeti üzerinde de etki göstermektedir.
Gebelik döneminde anne diş ve ağız bakımına yeterli önemi gösterirse normal dönemden farklı bir sorun ile karşılaşmaz. Ancak gebelik döneminde yeterli diş bakımı yapılmazsa hamilelikle değişen hormonlara bağlı olarak sorunlar meydana gelir.
Hamilelik döneminde A, C, D, vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor yönünden zengin olan besinler tüketilmesi gerekmektedir. Sizin beslenmenize bağlı bebeğinizin de anne karnında diş gelimi göz önünde bulundurulmalıdır.
Hamilelik Döneminde Diş Tedavisi Yapılabilir mi?
Hamileliğin ilk 3 aylık dönemi bebeğin organ gelişimi için oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde geniş çaplı bir diş tedavisinden kaçının. Tedavinize gebeliğinizin 3.ayı bittikten sonra başlayabilirsiniz.
Gebeliğin son 3 ayı annenin doğum kiloları ve bebeğin büyümesi ile rahat hareket edemediği bir dönemdir. Bu nedenle son üç ayda anne fazla rahat hareket edemeyeceğinden bu dönemde de diş tedavisi fazla önerilmemektedir.
Diş tedavinizi eğer acil bir durum değil ise doğum sonrasına bırakmanızı tavsiye ederiz. Ancak herhangi bir enfeksiyon ihtimali var ise diş doktorunuz ile görüşüp tedavi yöntemini sormalı ve doğum doktorunuzdan onay alarak tedaviye başlamalısınız.
Hamilelikte Diş Röntgeni Çekilir mi?
Bebeğin ilk 3 ay organ gelişimi olduğu için röntgen çekim tavsiye edilmez. Daha sonra ki dönemlerde diş röntgeninin çekilmesinde bir sakınca yoktur.
Her ne kadar diş röntgeni karına uzak ve verilen radyasyon miktarı az olsa da bebeğin ışın almasını önlemek gerekmektedir. Doğum doktorunuz ile görüşerek röntgen çektirmeye karar vermelisiniz.
Hamilelikte Diş Hekimine Gidilmelimidir?
Günümüzde diş sağlığına fazla önem verilmemektedir. Diş ağrımadan ya da bir sorun oluşmadan maalesef diş doktoruna fazla gidilmediği görülmektedir.
Ancak hamilelik döneminde dişlerde sorun olma riski arttığı için, anne adayının planlı bir hamilelik ise hamile kalmadan önce diş doktoruna gitmesi gerekmektedir. eğer anne adayı hamile kaldığından şüpheleniyor ise de diş doktoruna gitmelidir.
Diş doktorunuz diş ve ağız temizliğinizi yaptıktan sonra kalan dönem için size bir program çıkaracaktır. Dişlerinizden sorun yaşamadan gebelik döneminde diş doktorunuza görünmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Hamilelik Döneminde Dişler Kolay Çürür?
Annenin değişen ve vücudu etkileyen hormon yapısına bağlı olarak dişlerde sorunlar meydana gelebilmektedir. Ancak bunun nedenleri arasında bebeğin annenin dişlerinden kalsiyum aldığı bilgisi doğru değildir. Annenin gebelik döneminde dişlerinde çürüme meydana gelmesinin sebepleri olabilecek durumlar;
• Hamilelik döneminde tatlı, çikolata ve abur cubur besinleri fazla tüketen anne adayları sonrasında dişlerini fırçalamayı ihmal ederler.
• Hamilelik döneminde diş etlerinin hassaslaşması ile diş eti kanamaları olacağından anne adaylarının diş fırçalamaktan korkmaları ve kaçınmaları.
• Hamileliğin il aylarında kusmaların olması ve sonrasında dişlerin fırçalanmaması.
Hamilelik Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler
• Günde en az iki kere diş fırçalanarak diş bakımı aksatılmamalı ve plak oluşumuna engel olunmalıdır.
• Ağzı gargaraları ve ılık su ile ağız çalkanabilir. Ilık su diş etlerinin rahatlamasına yardımcı olur.
• Çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler tüketilmemelidir.
• Akşam ve sabah mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Eğer gün içerisinde fazla tatlı türü gıdalar aldıysanız tekrar dişlerinizi fırçalayın.
• Hamilelik döneminde artan kusmalar sonrası dişler mutlaka fırçalanmalıdır.
• Çürüme ya da dişlerinizde iltihap belirtileri var ise doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz.
• Günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır.
Hamilelikte bebeğin diş gelimi 5 – 6. haftalarda başlar. Annenin ve bebeğin sağlığı açısından son derece önemli olan beslenme aynı şekilde diş ve ağız sağlığı içinde önem taşımaktadır.
Dikkat edilmesi gereken diş ve ağız bakımının aksatılmaması ve dengeli beslenilmesidir. Günde en iki kere dişlerinizi fırçalayarak plak oluşumunu engelleyin.
Eğer fazla şekerli ve tatlı gıdalar tüketirseniz mutlaka dişlerinizi fırçalayın. Aslında fazla tatlı gıdalar tüketmeniz tavsiye edilmemektedir. Hem diş sağlığınız için hem de hamilelikte dengesiz kilo alımına sebep olduğu için uzak durmanızda fayda vardır.