Bebeklerde Bahar Alerjisi
Bebeğinizi soğuk havalardan ve bulaşıcı hastalıklardan korumak için kış boyunca oldukça çaba gösterdiniz. Ancak ilkbaharın gelmesi ile bebeğiniz farklı bir tehlike ile karşılaşabilir. Baharla birlikte polen mevsiminin gelmesi, astım, alerjik nezle ve göz alerjisi gibi şikayetleri de beraberinde getirmektedir.
Bahar Alerjisi Nedir?
Baharın gelmesi ile birlikte açan çiçekler ve ağaçların yeşermesi ve çiçek açması birlikte yoğun miktarda polen meydana gelmektedir.
Mart, nisan ve mayıs ayında polenlerin fazlası ile havaya yayılması burun tıkanması, hapşırma, gözlerde sulanma, nezle, kaşıntı gibi farklı şekillerde görülebilir. Bu belirtilerin görülmesine bahar alerjisi denir.
Bahar alerjisi denilmesinin sebebi aslında polenlerin bahar ayında ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Bahar alerjisin ana temel nedeni polenlerin olmasından dolayı kaynaklanmaktadır.
Çocuklarda Kaç Yaşından Sonra Bahar Alerjisi Görülür?
Bahar alerjisi ortaya çıkması için çocukların en az iki bahar geçirmesi gerekmektedir. Çünkü bebeklerin bu bulguları ortaya çıkarması için bahar mevsimini geçirmesi gerekmektedir. Bu nedenle çocuklarda 2 yaşından sonra bahar alerjisi görülmektedir. 2 yaşından önce bahar alerjisine yakalanma ihtimali çok düşük bir olasılıktır.
Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
• Burun kaşınması, hapşırma, burun tıkanması, nezle, burun kanaması,
• Gözlerde sulanma, kaşınma,
• Sık öksürme ve nefes alıp vermede zorlanma,
• Damakta kaşınma,
• Kulakta kaşınma,
Bu belirtilerin bahar aylarında görülmesi, bahar alerjisi ihtimalinin üzerinde durulmasını gerektirmektedir.
Bahar alerjisi olan çocuklar kokulara oldukça duyarlıdır. Bu nedenle kokulardan fazlası ile etkilenirler. Burun takınaklığı olması çocuğun rahat nefes alamamasına ve rahat uyuyamamasına neden olurken beraberinde yorgunlukta getirir.
Bahar Alerjisi Tanısı Nasıl Konulur?
Bahar alerjisi belirtileri görülen çocukların öncelikle uzman doktora gösterilmesi gerekir. Doktor tarafından öncelikle şikayetler dinlenir ve teşhis koymak için farklı testler yapılır.
Polen alerjisi için testler genellikle iki yaşından sonra yapılmaktadır. Kan testleri yapılması fazla uygun görülmemekte genelde cilt alerji testleri yapılmaktadır. Ancak her çocuk birbirinden farklı olduğu için ayrı testlerle ayrı tedaviler uygulanabilir.
Bahar alerjisi testinin yapılması ve tanının konulması oldukça önem taşımaktadır. Çünkü bahar alerjisi astıma dönüşebilir. Tedavi edilmediği, önlem alınmadığı taktirde, geniz eti büyümesi, sinüzit, kulak iltihabı gibi birçok hastalığın sık yaşanmasına neden olmaktadır. Be nedenle alerjinin teşhisi önem taşımaktadır.
Bahar Alerjisinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bahar alerjisi teşhisi konulduktan sonra ilaç tedavisi ya da aşı tedavisi uygulanmaktadır. Doktor tarafından yapılan muayene sonucu verilen ilaçlar kullanılmalıdır.
İlaç tedavisi ile çocuğun bahar alerjisi nedeni ile yaşadığı şikayetler hafifler veya ortadan kaybolur. Bu çocuğunuzun daha kaliteli yaşamasını sağlar. Ancak ilaç tedavisi kesildikten sonra bahar alerjisi belirtileri bir süre sonra tekrardan kendini göstermektedir.
Aşı tedavisi ise daha başarılı sonuçlar edildiği birçok araştırmada ortaya çıkmıştır. Ancak aşı tedavisi uygulanması durumu ilaç ile çözüm bulunamayan çocuklarda uygulaması tavsiye edilir. Aşı tedavisi ile bahar alerjisi şikayetleri ortadan kaldırılır. Uzun süre şikayetlerinin tekrarlanmamasında etkisi bulunmaktadır.
Çocuğunuzun ilaç ya da aşı ile tedavi olmasına alerji uzmanları karar vermelidir. Çocuğun alerji durumuna göre uygun tedavi yöntemi seçilip uygulanmalıdır. Ayrıca bahar alerjisi şikayetleri yaşayan çocuklar mutlaka uzmana gösterilmelidir. Çünkü sonrasında astım hastalığının ilerleme riski yüksektir.
Bahar ( Polen ) Alerjisine Karşı Alınacak Önlemler
• Öncelikli olarak çocuğunuzun hangi polenlere karşı alerjik durumunun olduğunu öğrenin.
• Dışarıda mutlaka polen maskesi takın,
• Polenlerin yoğun olduğu sabah ve öğlen saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterin. Bu zaman dilimlerinde evinizi havalandırmayın.
• Bebeğiniz arabada olduğunda mümkün olduğunca cam ve klima açmayın.
• Dışarıdan geldiğinizde bebeğin üzerindeki kıyafetleri mutlaka değiştirin. Ayrıca bebeğinizi yıkamanızda da fayda vardır.
• Bebeğinizin yattığı yerden mümkün olduğunca eğer varsa evcil hayvanları uzak tutun.
• Bahar aylarında bebeğinizi özellikle çim ve ağaçlık alanda bulundurmayın.
• Dışarıda bebeğinize güneş gözlüğü takın.
• Dışarıda şapka takmaya özen gösterin ve eve gelince mümkün olduğunca saçlarını yıkayın.
Bahar alerjisi beraberinde farklı hastalıklara neden olduğu için erken teşhisi ve tedavisi önem taşımaktadır. Eğer bahar aylarının gelmesi ile birlikte çocuğunuzda şikayetlerde artış görüyorsanız mutlaka uzmana başvurun.