Doğum

Doğum Sonrasında Sık Sorulan Sorular

Hayatınızın en önemli olaylarından biri oldu ve bebeğiniz dünyaya geldi. Artık sizin için çok başka bir hayat ve duygular var. Annelik duygusu, hayatta üstlendiğiniz en güzel görev ve en güzel duygu olsa gerek. Bu süreçte tabi ki aklınıza takılan birçok soruda olacaktır. Yeni doğum yaptınız ve hayatınızın, vücudunuzun eski düzene girmesini istiyorsunuz. Bazı şeylerin yapılıp yapılmayacağı hakkında aklınıza takılan birçok sorular var.

Hamilelikte aldığım kiloları ne zaman verebilirim / Eski kiloma ne zaman kavuşurum?

Bu süreç aslında tamamen sizin sağlığınıza, metabolizmanıza ve çabanıza bağlıdır. Genel olarak toplumumuzda doğum yapan annelerin 40 gün boyunca hiçbir şey yapmaması gibi bir algı vardır. Aslında anne bir haftadan sonra ağır kaldırmadan günlük hayatına geri dönmelidir. Çünkü daha hareketsiz kalması var olan kilolarına yenilerini eklemesine neden olacaktır.

Doğum sonrası ağrılarınız geçtikten sonra ve özellikle normal doğum ise bir an önce spora başlayabilirsiniz. Bir spor salonuna giderek antrenörle yapabilir ya da kendiniz bir program oluşturabilirsiniz.

Hiçbir şey yapamazsanız düzenli olarak yürümeye zaman ayırın. Mutlaka kasalarınızı çalıştırın. Hareket etmeniz doğum sırasında oluşan ödemlerin atılmasını da hızlandıracaktır.

Sporun önemi kadar beslenmenin de önemi çok büyüktür. Aslında bu konuda bilinçsizce davranmamak gerekir. Çünkü bebeğinizin anne sütü ile alması gereken besin ve vitaminleri siz sağlayacaksınız. Dengesiz bir beslenme ya da hemen girilen bir diyet bebeğinizi olumsuz etkileyecektir. Beslenme programınızı hem sizin kilo vermenize yönelik hem de bebeğinize yeterli anne sütü verecek şekilde doktorunuz ile düzenleyebilirsiniz.

Doğum sonrasında sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak yaklaşık 6-8 ayda formunuza kavuşabilirsiniz. Şöyle bir deyiş vardır; karın 9 ayda büyür, 9 ayda küçülür. Bunun doğruluğu hakkında ne bir bilgi sahibi olmak tabi ki mümkün değil. Sizin göstermiş olduğunuz çaba ile bunu sağlayabilirsiniz.

Doğum sonrası vajinal akıntı ne zaman biter?

Bu süreç kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Doğumdan 4 hafta sonra tamamen akıntılar kesilir. Doğum ve plasentanın ayrılması ile başlar. İlk başlarda açık kırmızı ve yoğun olur. Daha sonralarda pembe ve açık kahverengiye dönerek azalmaya başlar.

Bu süreçte normal hijyenik ped kullanılmalıdır, tampon kullanılmamalıdır. Gelen akıntıda aşırı koku ya da farklı bir şey sizi rahatsız ederse doktorunuza başvurunuz.

Doğum sonrası rahmin iyileşme süresi?

Doğum sırasında 10 cm açılan ve incelen rahim ağzının açıklığı yaklaşık bir hafta sonra 1cm kadar iner. Normal doğum yapan biri ile sezaryen ile doğum yapan annenin rahim ağzı bir değildir. Rahim ağzı normal doğum yapanlarda yuvarlak değil yassı bir görünüme sahiptir.

Yaklaşık 3 haftadan sonra rahim toparlanmıştır. Ancak doğum sırasında ki kasılmalar nedeni ile esneyen vajina dokusu eski sıkılığına dönmemektedir.

Doğum Kontrol Yöntemi Kullanmaya ne Zaman Başlamalıyım?

Emzirmeyen annelerde genellikle doğumdan sonra 9-8 hafta sonra kanama olmaktadır. Emziren annelerde ise bu süre 2.ayda olabileceği gibi daha uzun zamana kadar da gecikebilmektedir. Bu durum annenin emzirme sıklığı ve kişinin hormonsal özelliklerine göre değişiklik gösterir. İlk yumurtalama dönemi emzirmeyen annelerde 5.ayda bile görülebilir bu yüzden doğum kontrol yöntemine başlayabilirsiniz.

Doğumdan Sonra Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilir?

Doğumdan 6 hafta sonra tüm vajinal organlar gebelik öncesi normal durumuna döner. Doktorunuzun kontrolü sonrasında 6 hafta geçtikten sonra cinsel ilişkiye girebilirsiniz.

Egzersizlere Ne Zaman Başlanmalıdır?

Normal doğumda daha sorunsuz olurken sezaryende hareketlerinize daha dikkat ederek 24 saat sonra başlayabilirsiniz. Sizin için ufak önerilerimiz;

– Günde iki kere yaklaşık yarım saat yüzükoyun yatın,

– Solunum egzersizleri yapın,

– Ayak parmaklarınız ile yuvarlak çizerek ayak bileği hareketleri yapın,

– Sırt üstü yatarken bacaklar çapraz kalçaları birbirine birleştirerek 10-15 kadar sayarak gevşeme egzersizleri yapın.

– Sırt üstü yatarken dizleriniz düz şekilde bir bacağınızı yukarı kaldırın,

– İkinci günden sonra sırt üstü yatarak dizleriniz bükülü sadece başınızı kaldırarak dizlerinize bakarken ona kadar sayın ve gevşeyin,

– İki kolunuzu birden önden yukarıya kaldırıp indirerek ve yandan yukarı kaldırıp indirerek egzersizlerinize devam edin,

– Sırt üstü dizlerinizi bükerek yatınız, kalçanızı yukarı kaldırıp sağa ve sola çevirerek hareket ettiriniz.

Emzirirken Sigara İçilebilir Mi?

Sigara içerisinde ki maddelerin sizin için zararı tartışılmaz. Sizin içmiş olduğunuz sigara yada bulunduğunuz ortamda içilen (pasif içici) ve dumanını soluduğunuz sigara, sizin anne sütünüze karışmaktadır.

Sigara içen annelerin süt miktarlarında azalma ve tadında değişiklik olduğu söylenmektedir. Bebeklerine daha fazla ek gıda takviyesi yapmaktadırlar. Anne sütüne karışan sigara zararı ile dışarıdan aldığınız mama kıyaslandığında yine de anne sütünü vermenizi önermekteyiz.

Emzirirken Alkol Alabilir Miyim?

Emzirme döneminde sizin aldığınız her besin ve madde anne sütü ile bebeğinize geçmektedir. Bu dönemde eğer alkol tüketecekseniz çok sık, her akşam olmamak koşulu ile tüketebilirsiniz. Alkol aldıktan sonra bol su tüketmeli ve göğüsteki sütü sağmalısınız. Bunlar alkolü dışarı atmanıza yardımcı olacaktır.

Alkol aldıktan sonra iki saatten önce bebeğinizi emzirmeyiniz. Aldığınız alkol miktarını 2 bardaktan yukarı çıkarmayınız.

Sürekli alkol almadığınız ve belirtilen şeyleri yapmanız halinde bebeğinize herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

En Çok Okunanlar

Üste Git