Doğum Sonrasında Fiziksel Değişikler
Hamilelik sürecinde vücudunuzda oluşan değişimlerin birçoğu doğumdan sonra da devam eder. Rahimde meydana gelen değişiklik sonrasında eski haline dönerken düzenli kasılmalar meydana gelir. Doğum nedeni ile hassaslaşan vücudunuz da sırt ağrıları yaşayabilirsiniz. Vücudunuz normalinden daha fazla terleyebilir. Ama güzel olan bu durumların geçici olmasıdır.
Doğumdan Sonra Solunum Sisteminde Meydana Gelen Değişiklik;
Hamilelik dönemi ve sonrasında meydana gelen değişikliklerden biriside solunum sistemi ve kalpte meydana gelen değişikliklerdir. Hamilelik süresince 9 ay boyunca bebeğin barınması ve beslenmesi için kalp atım hızında artışların, solunumun artması, diğer bir deyişle nefes alırken içeri alınan havanın artması gibi değişiklikler vardır. Bu değişiklikler hızla geri eski halini alacaktır.
Bu yaşanan değişiklikler 6 hafta sonra eski haline dönmektedir. Tabi her yaşanan değişim için eski haline döneceği bilgisini verememekteyiz. Bazı değişimler annenin yapacağı şeyler ile eski haline dönecektir.
Doğumdan Sonra Göğüslerde Şişlik;
Göğüslerinizin süt ile dolması size ağrı yapacaktır. Göğüsleriniz süt üretimine başlamıştır. En iyi yöntem bebeğinizi sık emzirmeye alıştırmaktır. Bebeğinizin dolu memeden süt emmesi zor olabilir bu yüzden ilk başta biraz sağabilirsiniz.
Meme ucu ağrısı ve çatlama emziren kadınlarda görülmektedir. Bu süreç memelerinizin emzirmeye alışması ile geçecektir. Ancak ağrı ve çatlamalar devam eder, cildinizde oluşan kırmızılık meme uçlarınızdan cildinize yayılırsa doktora danışın.
Emzirmeye ara verdiğinizde memelerinizi havalandırın ve temizliğinde kokulu sabun, krem ve alkol içeren şeyler kullanmayın.
Doğumdan Sonra Hemoroid Problemi;
Rahimin büyümesi, bebeğin karnın alt bölgelerine baskı yapması hemoroid, kabızlık ve bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Hemoroid sorununuz da her gün 10-15 dakika kadar ılık suda oturup sonra da o bölgeye soğuk kompres yapabilirsiniz.
Bağırsak problemi yaşıyorsanız bol sıvı tüketin, beslenmenize dikkat edin ve doktorunuzun tavsiyelerini yerine getirin.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi;
Hamilelik sürecinde güçlenen saçlarınız, doğumun tamamlanması ile yaşadığınız hormonal değişiklikler ile hızlı bir şekilde dökülmeye başlar. Uzmanlar bu durumun geçici olduğunu ve herhangi bir şekilde kelliğe yol açmayacağını söylemektedirler.
Emzirirken yetersiz beslenmeniz protein ve kansızlığa sebep olur. Kansızlık ise saç dökülmesinin en önemli sebepleri arasındandır.
Dökülen saç miktarı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Dökülen saçlar geri çıkar. Doğumdan yaklaşık üç ay sonra hormanların normal seviyesine dönmesi ile hamilelikte dinlenen saçlar dökülmeye başlar. Bu süre emziren kadınlara 12 aya adar sürebilir.
Konu ile ilgili; uzmana başvurup vitamin ve kan testi yaptırarak tiroid, kansızlık gibi değerlerinize baktırınız. Doktorunuzdan saçlarınızın dökülmesini önleyecek ilaç ve evde uygulayacağınız tavsiyeler alınız.
Doğum Sonrasında Ayaklar Büyüme;
Hamilelik döneminde annenin ayak boyutunun ve şeklinin değiştiği belirlendi. Yapılan bir çalışmada hamileliğin kadınların ayaklarında kalıcı bir büyümeye yol açtığı görülmüştür. Hamilelik sonrasında bazı hormonların eklemlerdeki sert doku olan ligamentleri ve kasları gevşetmesi buna sebep olmaktadır. Hamilelikte alınan kilolar nedeni ile ayak kemerinin düzleştiği ve ayak eklemlerinin gevşemesinin kalıcı olduğu gözlemlenmiştir.
Birçok kadın hamilelik ve sonrasında ayak numaralarında büyümelerin olduğu konusunda yakınır. Bu çalışmaya katılan kadınların % 60 – 70’ inin hamileliğin beşinci ayından sonra ve hamilelikten sonra ayak numaralarında büyüme ve genişleme olduğu görülmüştür.
Ayak numaralarının büyüme sebebi olarak hamilelikte alınan kiloların fazlalığı ile ayakların taşıdığı ağırlığın artmasıdır. Bunun yanında eklemlerin genişlemesine neden olan bir hormon salgılanması da sebep olarak gösterilmektedir.
Genel olarak ilk hamileliklerde ayaklarda değişiklik yaşanır. Daha sonra ki doğumlarda kadınlarda böyle bir değişim meydana gelmez.