Hamileliğin 4. Ayı ( 13-16. Haftası)
12. ayda bebeğiniz bir mürdüm eriği büyüklüğündedir. Tırnakları oluşmaya başlamıştır. Bebeğiniz ortalama 14 gram ağırlığında ve 6,5 cm boyundadır. Bu dönemde bebeğiniz gözlerini açıp kapatmaya başlamıştır. Saçları ve tırnakları hızla uzamakla beraber ses telleri de oluşmaya başlamıştır. 13. aya geldiğinde artık bebeğiniz büyük bir erik kadar olmuştur. 28 gram civarında ve 6-10 cm arası boyu ile gelişimine devam etmektedir. Bundan sonra artık hızla boyu büyümekte ve ağırlaşmaktadır. Artık bebeğiniz bir şeftali büyüklüğündendir. Kemik yapısı sertleşerek şekillenmektedir. Hamileliğinizin 14. Haftasında bebeğinizin insanları dünyada ki tüm insanlardan ayıran parmak izleri oluşur.
Bebeğiniz 15. haftada artık ultrasonografide çok ayrıntılı bir şekilde görülmektedir. Bebeğiniz artık ayın son haftasında insan görünümünü almıştır. Kol ve bacakları uzamış, gözleri artık ortaya doğru hareket etmiş, beyin dokusu hızlı bir şekilde gelişimini sürdürmüştür. Bebeğinizin omurgası son şeklini almıştır. Ultrasonda bebeğinizin kemikleri net bir şekilde görülmektedir. Hıçkırma, göğüs kafesini genişletme, el ve kollarını açıp kapatma en sık yaptığı hareketlerdir ve bebeğiniz bu dönemde çok hareketlidir.
Hamileliğin bu döneminde anne adayının beslenmesinde kalsiyum ve proteini eklemesi gerekmektedir. Süt ve süt ürünlerinden bolca tüketmenizi tavsiye ederim. 12. Haftanın sonunda bebeğinizin tüm vücut parçaları yerli yerine oturacaktır. İştahınız açılmaya başlayacak ve bebeğiniz içinde yemeye başlayacaksınız. Ama siz yine de iki kişilik yemeniz gerektiğini düşünmeyin. Omega-3 içeren balık, ceviz, ıspanak ve semizotu gibi besinlere daha ağırlık vermeye çalışın.
13. ayda bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demiri depolaması ve annenin de hamilelikten dolayı kanına yeterli oksijen taşınabilmesi için demir ihtiyacı vardır. Kırmızı et, üzüm, karaciğer gibi besinlerle demir alımınızı sağlayabilirsiniz. Hamileliğinizin hangi döneminde olursanız olun mutlaka sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edin. Kalsiyum, protein, omega-3 alımınız bebeğinizin gelişimi ve sizin sağlığınız için çok önemlidir. Sebze yemeklerine ya da et yemeklerine özellikle birini seçip yönelmeyin. Hepsine vücudunuzun ihtiyacı var. Yeşil yapraklı sebzeler, balık, et, süt ürünleri hamileliğiniz boyunca tüketmenizi önerdiğimiz besinlerdir.
Hamileliği belinizin kalınlaşmaya başlaması ile daha çok hissedeceksiniz. Her zaman giydiğiniz pantolonlarınız muhtemelen artık sizi sıkmaya başladı ve siz daha rahat şeyler giymek istiyorsunuz. Artık önemli olan sizin rahat edeceğiniz kıyafetler giymeniz. Anne adaylarının bu ayında karınları belirginleşmeye başlar ve karında çatlaklar meydana gelir. Karında çatlaklar için doktorunuzun önereceği krem ya da kozmetik ürünlerini temin edebilirsiniz. Ayın son haftasında anne adayı hamileliğe artık adapte olmuş ve rahattır. İştahta artış, kusma ve bulantılarda neredeyse yok denecek kadar azdır.
Diğer Ay ve Haftalar
Hamileliğin 1. Ayı ( İlk 0-4. Haftası)
Hamileliğin 2. Ayı (4-8. Haftası)
Hamileliğin 3. Ayı (9-12. Haftası)
Hamileliğin 4. Ayı ( 13-16. Haftası)
Hamileliğin 5. Ayı (17-20. Haftası)
Hamileliğin 6. Ayı (21-24. Haftası)
Hamileliğin 7. Ayı (25-28. Haftası)
Hamileliğin 8. Ayı (29-33. Haftası)
Hamileliğin 9. Ayı (34-40. Haftası)
Hamileliğin 10. Ayı (40 Haftadan Sonraki Dönem)